Darmowa dostawa od 349,00 zł

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem

Składniki (6 porcji)

Do roladek:

  • 6 cienkich plastrów schabu

  • 150 g tartej mozzarelli

  • 8–10 suszonych pomidorów w oliwie

  • Sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • Mąka pszenna do obtoczenia

  • Olej do smażenia

Do pieczonych ziemniaków:

  • 6 średnich ziemniaków (najlepiej typu do pieczenia)

  • 2 łyżki oliwy

  • Sól, pieprz, słodka papryka

  • Zioła prowansalskie lub rozmaryn

Do szpinaku:

  • 2 garście świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1–2 łyżki soku z cytryny

  • Łyżeczka masła lub odrobina oliwy


Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie mięsa

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem, aby były cienkie i równe.

  2. Każdy plaster dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

2. Farsz i zwijanie roladek

  1. Na każdy plaster ułóż trochę tartej mozzarelli.

  2. Dodaj suszone pomidory

  3. Zwiń roladki ciasno, podwijając boki do środka, aby nadzienie nie wypłynęło.

  4. Każdą roladkę obtocz w mące – dzięki temu mięso lepiej się zarumieni i pozostanie soczyste.

3. Obsmażanie

  1. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.

  2. Obsmaż roladki z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

  3. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

4. Zapiekanie

  • Wstaw roladki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut.
    Dzięki temu mięso zyska idealną miękkość, a ser w środku pięknie się roztopi.


  1. Ziemniaki dokładnie umyj, możesz pozostawić skórkę.

  2. Podgotuj je przez około 10 minut, aby lekko zmiękły.

  3. Delikatnie ponacinaj je wzdłuż, uważając aby nie przeciąć do końca.

  4. Natrzyj oliwą, solą, papryką i ulubionymi ziołami.

  5. Piecz w 200°C przez około 25–30 minut, aż będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.


Szpinak:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło lub oliwę.

  2. Wrzuć posiekany czosnek i podsmaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.

  3. Dodaj świeży szpinak i mieszaj, aż całkowicie zwiędnie.

  4. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.


Sposób podania:

Roladki schabowe podawaj z chrupiącymi ziemniakami i aromatycznym szpinakiem.
Dzięki połączeniu sera mozzarella i suszonych pomidorów danie jest wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.

Wartości odżywcze – 1 porcja

Kalorie

ok. 650–720 kcal

Makroskładniki

  • Białko: 50–55 g

  • Tłuszcz: 28–34 g

  • Węglowodany: 42–50 g

  • Błonnik: 4–6 g

                                                              IMG_7447

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2025

Polecane

Schab wieprzowy B/K

Schab wieprzowy B/K

19,00 zł brutto/1szt.(38,00 zł / kg brutto)
Polli Ciliegino Suszone pomidorki Cherry

Polli Ciliegino Suszone pomidorki Cherry

15,50 zł brutto/1szt.(77,50 zł / kg brutto)
Ser Mozzarella

Ser Mozzarella

10,00 zł brutto/1szt.(50,00 zł / kg brutto)
Schab wieprzowy B/K EKO

Schab wieprzowy B/K EKO

37,95 zł brutto/1szt.(69,00 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 217 opinii
pixel