Pieczone pulpety z indyka z cukinią i parmezanem w sosie blue cheese

Pieczone pulpety z indyka z cukinią i parmezanem w sosie blue cheese
Czas przygotowania: 30 minut Zacznij od starcia cukinii na grubych oczkach. Posól ją i odstaw na kilka minut, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody – to ważny krok, bo dzięki temu pulpety nie będą zbyt mokre. W dużej misce połącz mielone z indyka, odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulę i czosnek, starty parmezan, jajka oraz ricottę. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj składniki ręką lub łyżką do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Z masy formuj średniej wielkości pulpety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić między nimi trochę przestrzeni – to pozwoli im równomiernie się upiec i zrumienić. Piekarnik ustaw na funkcję grilla i nagrzej do 230°C. Piecz pulpety przez 20–25 minut, aż będą pięknie rumiane. Wysoka temperatura jest kluczowa – dzięki niej wilgoć z ricotty szybko wyparuje, a pulpety nie będą się rozpadać. W miseczce połącz jogurt grecki, majonez, drobno pokruszony ser pleśniowy oraz ocet jabłkowy. Mieszaj do momentu, aż sos będzie gładki, a wszystkie smaki się połączą. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać odrobinę więcej sera. Pulpety najlepiej smakują podane na warstwie sosu blue cheese – możesz rozsmarować go na talerzu i ułożyć na nim gorące pulpety. Świetnym dodatkiem będą frytki z marchewki zapieczone z parmezanem – chrupiące, lekko słodkawe, idealnie kontrastujące z intensywnością sosu. Smacznego! Ten przepis to idealne połączenie lekkiego mięsa z indyka, świeżości cukinii i kremowego, intensywnego sosu blue cheese. Świetny zarówno na rodzinny obiad, jak i jako danie na kolację ze znajomymi. A jeśli szukasz więcej inspiracji na dania z indyka, koniecznie sprawdź nasze mięso mielone z indyka – to baza, z którą można wyczarować naprawdę wszystko! Składniki na pulpety
Składniki na sos blue cheese
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie masy na pulpety
2. Formowanie i pieczenie pulpetów
3. Przygotowanie sosu blue cheese
Sposób podania
Wartości odżywcze (na 1 porcję – ok. 3 pulpety z sosem)

Polecane

Parmigino Reggiano Black D.O.P

Roquefort Vernieres

Ricotta Gran Cremosa

