Darmowa dostawa od 349,00 zł

Pieczone pulpety z indyka z cukinią i parmezanem w sosie blue cheese

Pieczone pulpety z indyka z cukinią i parmezanem w sosie blue cheese

Pieczone pulpety z indyka z cukinią i parmezanem w sosie blue cheese

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na pulpety

  • Mielone z indyka – 500 g
  • 2 duże cukinie
  • Parmezan tarty – 200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Ricotta – 230 g
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na sos blue cheese

  • Ser pleśniowy – 100 g
  • Majonez – 3 łyżki
  • Gęsty jogurt grecki – 3 łyżki
  • Ocet jabłkowy – 3 łyżeczki

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie masy na pulpety

Zacznij od starcia cukinii na grubych oczkach. Posól ją i odstaw na kilka minut, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody – to ważny krok, bo dzięki temu pulpety nie będą zbyt mokre.

W dużej misce połącz mielone z indyka, odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulę i czosnek, starty parmezan, jajka oraz ricottę. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj składniki ręką lub łyżką do uzyskania jednolitej, zwartej masy.

2. Formowanie i pieczenie pulpetów

Z masy formuj średniej wielkości pulpety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić między nimi trochę przestrzeni – to pozwoli im równomiernie się upiec i zrumienić.

Piekarnik ustaw na funkcję grilla i nagrzej do 230°C. Piecz pulpety przez 20–25 minut, aż będą pięknie rumiane. Wysoka temperatura jest kluczowa – dzięki niej wilgoć z ricotty szybko wyparuje, a pulpety nie będą się rozpadać.

3. Przygotowanie sosu blue cheese

W miseczce połącz jogurt grecki, majonez, drobno pokruszony ser pleśniowy oraz ocet jabłkowy. Mieszaj do momentu, aż sos będzie gładki, a wszystkie smaki się połączą. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać odrobinę więcej sera.

Sposób podania

Pulpety najlepiej smakują podane na warstwie sosu blue cheese – możesz rozsmarować go na talerzu i ułożyć na nim gorące pulpety. Świetnym dodatkiem będą frytki z marchewki zapieczone z parmezanem – chrupiące, lekko słodkawe, idealnie kontrastujące z intensywnością sosu.

Smacznego!

Wartości odżywcze (na 1 porcję – ok. 3 pulpety z sosem)

  • Kalorie: ok. 420 kcal
  • Białko: 35 g
  • Tłuszcze: 28 g
  • Węglowodany: 6 g

Ten przepis to idealne połączenie lekkiego mięsa z indyka, świeżości cukinii i kremowego, intensywnego sosu blue cheese. Świetny zarówno na rodzinny obiad, jak i jako danie na kolację ze znajomymi. A jeśli szukasz więcej inspiracji na dania z indyka, koniecznie sprawdź nasze mięso mielone z indyka – to baza, z którą można wyczarować naprawdę wszystko!

                                                             pulpety

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2025

Polecane

Parmigino Reggiano Black D.O.P

Parmigino Reggiano Black D.O.P

16,00 zł brutto/1szt.(160,00 zł / kg brutto)
 Roquefort Vernieres

 Roquefort Vernieres

19,50 zł brutto/1szt.(195,00 zł / kg brutto)
 Ricotta Gran Cremosa

 Ricotta Gran Cremosa

11,00 zł brutto/1szt.(47,83 zł / kg brutto)
Mięso mielone z indyka

Mięso mielone z indyka

39,00 zł brutto/1szt.(39,00 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 217 opinii
pixel