Darmowa dostawa od 349,00 zł

Philly cheesesteak

Philly cheesesteak

Philly cheesesteak – przepis na klasyczną kanapkę z antrykotu i serem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 250 g steka antrykot
  • 2 plastry sera provolone
  • 50 g sera gruyere
  • 50 g sera cheddar
  • 1 długa bagietka paryska (lub 2 mniejsze)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotuj składniki

Na początek pokrój steka antrykot na bardzo cienkie plasterki – najlepiej w poprzek włókien. Jeśli masz czas, możesz wcześniej lekko zamrozić mięso, co ułatwi krojenie. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie piórka, a pieczarki w plasterki. Wszystkie sery – provolone, gruyere i cheddar – zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2: Podsmaż warzywa

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć cebulę, paprykę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez około 5–6 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Gdy będą gotowe, przesuń je na bok patelni lub przełóż do miseczki – zaraz wrócą do akcji.

Krok 3: Smażenie wołowiny

Na tej samej patelni podsmaż plasterki antrykotowego steka. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Smaż przez 2–3 minuty, aż mięso się zrumieni i odparuje z niego woda. W tym momencie możesz połączyć mięso z wcześniej podsmażonymi warzywami.

Krok 4: Dodaj sery – czas na sos!

Teraz dzieje się magia. Do gorącej mieszanki mięsa i warzyw dodaj po trochu każdy z trzech rodzajów sera: cheddar, gruyere i provolone. Pod wpływem ciepła sery roztopią się, tworząc kremowy, ciągnący się sos, który otuli każdy kawałek mięsa i warzyw. Mieszaj delikatnie, aż wszystko się połączy i utworzy jednolitą, soczystą masę.

Sposób podania

Bagietkę przekrój wzdłuż, ale nie do końca – tak, aby powstała „kieszonka”. Włóż ją na chwilę do piekarnika lub opiekacza, żeby była ciepła i lekko chrupiąca. Następnie napełnij ją gorącą mieszanką mięsa, warzyw i sera. Philly cheesesteak najlepiej smakuje na świeżo, gdy ser jeszcze się ciągnie, a pieczywo jest przyjemnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Philly cheesesteak to coś więcej niż kanapka – to uczta dla zmysłów. Soczyste mięso, podsmażone warzywa i ciągnący się ser w chrupiącej bagietce… Brzmi jak plan na pyszny obiad, prawda?

                                                              kana

Pokaż więcej wpisów z Październik 2025

Polecane

Antrykot wołowy B/K

Antrykot wołowy B/K

51,00 zł brutto/1szt.(102,00 zł / kg brutto)
Ser Cheddar Kerrygold

Ser Cheddar Kerrygold

18,40 zł brutto/1szt.(92,00 zł / kg brutto)
Ser Provolone

Ser Provolone

18,80 zł brutto/1szt.(94,00 zł / kg brutto)
Ser Gruyere

Ser Gruyere

35,00 zł brutto/1szt.(175,00 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 190 opinii
pixel