Darmowa dostawa od 349,00 zł

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron pappardelle z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie z mascarpone

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: 2

Składniki

  • 150 g makaronu pappardelle
  • 70 g filetu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 5–6 pomidorków cherry
  • Garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • Mała szklanka (ok. 150 ml) śmietanki 18% do zup i sosów
  • 1/4 cytryny (sok)
  • 2 łyżki tartego sera pecorino romano
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Podsmażenie czosnku na oliwie z suszonych pomidorów

Na dużej patelni rozgrzej 1–2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż go przez około 30 sekund, aż zacznie intensywnie pachnieć – uważaj, żeby go nie przypalić!

2. Dodanie kurczaka i pomidorów

Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski i wrzuć na patelnię. Posól od razu, by mięso szybciej puściło wodę. Smaż przez kilka minut, aż cała woda odparuje i kurczak zacznie się lekko rumienić.

Dodaj pokrojone suszone pomidory oraz przekrojone na pół pomidorki cherry. Całość smaż jeszcze 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

3. Przygotowanie kremowego sosu

Zalej wszystko śmietanką i poczekaj, aż zacznie lekko bulgotać. Następnie dodaj łyżkę mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż serek się rozpuści i sos nabierze kremowej konsystencji.

Dopraw całość solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny – to przełamie tłustość sosu i doda mu świeżości. Zastanawiasz się, ile soku dodać? Zacznij od kilku kropel i spróbuj – łatwiej dodać niż odjąć!

4. Dodanie szpinaku i pecorino romano

Na koniec dorzuć garść świeżego szpinaku – nie martw się, zredukuje się podczas smażenia. Mieszaj, aż liście zwiędną. Posyp wszystko startym serem pecorino romano i od razu zdejmij z ognia.

5. Ugotowanie makaronu i podanie

W międzyczasie ugotuj makaron pappardelle al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zachowaj odrobinę wody z gotowania – może się przydać, jeśli sos będzie zbyt gęsty.

Wymieszaj makaron z sosem na patelni, dodaj odrobinę wody z gotowania, jeśli trzeba, i podawaj od razu. Posyp dodatkową porcją pecorino, jeśli masz ochotę na intensywniejszy smak.

Wartości odżywcze (na 1 porcję – szacunkowo)

  • Kalorie: ok. 620 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcze: 35 g
  • Węglowodany: 48 g

                                                            maka

Pokaż więcej wpisów z Październik 2025

Polecane

Filet z kurczaka

Filet z kurczaka

64,50 zł brutto/1szt.(43,00 zł / kg brutto)
Makaron Pappardelle n.105

Makaron Pappardelle n.105

15,50 zł brutto/1szt.(15,50 zł / kg brutto)
Polli Filetti Suszone Pomidory w Filetach 190g

Polli Filetti Suszone Pomidory w Filetach 190g

13,00 zł brutto/1szt.(65,00 zł / kg brutto)
Polli Ciliegino Suszone pomidorki Cherry

Polli Ciliegino Suszone pomidorki Cherry

15,50 zł brutto/1szt.(77,50 zł / kg brutto)
Pecorino Romano

Pecorino Romano

37,40 zł brutto/1szt.(187,00 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 200 opinii
pixel