Darmowa dostawa od 349,00 zł

Domowy żurek na zakwasie

Domowy żurek na zakwasie

Domowy żurek na zakwasie – tradycyjny przepis z wędzonymi mięsami

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • 400 g żeberek wędzonych
  • 200 g polędwiczki wędzonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 selera
  • 1 por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 suszone grzyby (np. podgrzybki)
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 1 łyżka suszonego majeranku (lub garść świeżego)
  • 100 ml śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Gotowanie bazy z wędzonką i warzywami

W dużym garnku umieść wędzone żeberka oraz polędwiczkę wędzoną. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Wrzuć również czosnek (można lekko rozgnieść), ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzyby. Całość zalej około 2,5 litra zimnej wody i postaw na średnim ogniu.

Gdy wywar zacznie się delikatnie gotować, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny pod lekko uchyloną pokrywką. Dzięki temu smaki się "przegryzą", a aromat będzie nie do podrobienia. Już w tym momencie w kuchni zacznie unosić się zapach, który przypomni Ci święta lub niedzielne obiady u babci.

2. Dodanie białej kiełbasy i zakwasu

Po dwóch godzinach do garnka dodaj surową białą kiełbasę w całości. Gotuj ją przez około 10 minut – tylko tyle, by była miękka, ale nie rozgotowana. Następnie wyjmij kiełbasę oraz żeberka. Pokrój mięso na mniejsze kawałki (kiełbasę w plasterki, mięso z żeberek oddziel od kości) i wrzuć z powrotem do garnka.

Teraz czas na serce żurku – zakwas. Wlej zakwas do zupy, mieszając powoli. Jeśli boisz się, że zupa będzie zbyt kwaśna, zacznij od mniejszej ilości i próbuj. Dodaj majeranek – suszony lub świeży, rozcierając go w dłoniach, by uwolnił swój zapach. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

3. Zabielanie i końcowe doprawienie

Na koniec zabiel żurek śmietanką 18%. Najlepiej najpierw zahartować śmietanę – wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka. Dzięki temu unikniesz zwarzenia. Całość gotuj jeszcze przez 3–5 minut. Gotowe!

Sposób podania

Żurek najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem – przekrojonym na pół i dodanym do talerza tuż przed podaniem. Obowiązkowo podaj go z kromką świeżego białego chleba, najlepiej lekko podpieczonego. Możesz też podać go w wydrążonym chlebie – to klasyk, który zawsze robi wrażenie.

Wartości odżywcze (na 1 porcję – szacunkowo)

  • Kalorie: ok. 320 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 22 g
  • Węglowodany: 10 g

Żurek na zakwasie to danie, które łączy pokolenia. Aromatyczny, lekko kwaśny, z nutą wędzonki i białej kiełbasy – idealny na święta, ale też na zwykły chłodny dzień. Spróbuj tego przepisu i poczuj smak domowej tradycji.

                                                           zurekk

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2025

Polecane

Żeberka naturalne wędzone

Żeberka naturalne wędzone

31,50 zł brutto/1szt.(63,00 zł / kg brutto)
Polędwiczka tradycyjnie wędzona

Polędwiczka tradycyjnie wędzona

42,60 zł brutto/1szt.(71,00 zł / kg brutto)
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 217 opinii
pixel